Beranda > CERITA > SOMAD JAGO MUDE KAMPUNG DALEM

SOMAD JAGO MUDE KAMPUNG DALEM

“Mad…Somad…!!!”

“Iye, nyaaak…”

“udah mo asar, brenti dulu latiannye. Bantuin enyak nimbe in aer, ngisi kolem. Sekalian padasan buat ngambil aer wudhu ntar engkong lu mo sembayang asar kagak ade aer nye dah.. udah nye lu mandi dulu yee sebelon sembayang asar”

“Iye, nyak. Iye, nyerocos aje…” somad brenti latian sembari ngedumel. Enyak nye emang bawel tapi Somad paham banget entu karene die anak semate wayang yang paling disayang.

Somad, lelancur umur enembelas taun emang anak atu-atunye Nyak Halimeh. Sejek ditinggal mati babe nye setaun kemaren, die cuman tinggal ama enyak same engkong nye, di kampung dalem, Betawi. Jadi Somad sadar banget kalo die kudu berbakti ama enyak nye.

Babe nye, Bang Marjuki, dikenal sebage juware maen pukulan. Orang nye gagah, teges, paling kagak demen ama yang name nye kejahatan, maling, rampok, bergajulan udah keder duluan kalo denger name Bang Marjuki. Tapi Bang Marjuk (panggilan nye) punye ati yang baek, lembut dan penyayang. Terutame ama anak bininye..Bang Marjuk ngewarisin maenan dari babe nye Kong DulAmit. Maen pukulan khas Betawi yang cepet, keras dan kude-kude rendah.

“Maen pukulan, kate Bang Marjuk, bukan buat jadi jagoan, bukan buat belagu, pental-pentil, maen keprok orang, bukan..Belajar maen pukulan gune nye supaye kite sadar ame tanggung jawab yang Alloh kasih ke kite, tanggung jawab buat jage diri, keluarge, bangse dan negare. Maen pukulan kia latih supaye kite sadar kalo dipukul tuh sakit, jadi kite kagak bakal sembarangan jatohin tangan mukul orang, di samping entu, maen pukulan juge warisan orang tue kite yang perlu kite rawat, kite jage..Sebab maen pukulan bagian dari seni budaye leluhur nyang punye nilai tinggi. Belajar maen pukulan juge buat manjangin silaturahmi dan tawadhu’ ke hadirat Alloh SWT”.

Dari mulein nginjek akil baleg, Somad udah dididik lahir batin ame babe nye. Belajar ngaji, sholat ame maen pukulan jadi makanan arian si Somad. Ngkali emang udah keturunan, Somad demen banget belajar maen pukulan. Bangun tidur sebelon subuh, ngisi kolem aer, mandi, shoalt ngaji, trus die udah latian. Pulang dari madroseh, abis sembayang lohor, die latian lagi ampe asar. Abis Isya die latian lagi ampe ampir jem 12 malem.

Sekarang udah jadi perjake, Somad mangkinan keliatan jadi. Badan nye tinggi, sedeng, kagak kurus kagak gemuk. Kulit nye gelap ciri khas anak kampung, rambutnye tebel rada kaku tapi rapi kalo di sisir tande nye die sedikit kaku orang nye tapi jujur. Jidat nye lebar, alis kereng. Kate orang-orang tue, ni anak bakalan jadi orang pinter. Idung nye mancung, mate nye rada riyep tapi tajem, bibir tipis di tambeh ama lesung pipit. Kalo dah mesem, bukan maen dah..anak perwan sekampung bakalan kagak bise tidur kalo dimesemin….

Sembari ngos-ngosan, somad jalan ke sumur buat nimbain aer ke kolem. Enyak nye masih ribet didapur nyiapin makanan buat ntrar malem.

“Nyak….kolem udah penuh, padasan juge udah aye isiin. Aye mandi dulu ye, trus langsung ke langgar nungguin engkong di sono. “Iye, Mad…” enyak nye nyaut.

“Assalamualaikum, Mad..”

“Wa alaikum salam warahmatullahi wabarakatuh…, eh engkong”

“Iye Mad, lu qomat deh. Kita jamaah dulu. Aye, Kong..” Somad qomat, ngkong ame cucu nye langsung sholat. Rapi wiridan..

Kong Sadeli, engkong nye Somad dari enyak nye. Die dikenal di Kampung Dalem sebage guru ngaji, orang nye baek banget, kagak pernah ngomel ape lagi marah-marah. “Marah tuh perbuatan syaiton” gitu kate Kong Sadeli kalo nasehatin orang nyang lagi marah. Badannye kurus tinggi, muke nye bersih, kulit nye alus mirip orang gedongan. Nyang rada aneh, sorot mate Kong Sadeli tajem banget persis piso belati yang diasah siang malem.

“Mad.., engkong mo ngomong nih”

“aye kong..”

“Gue peratiin lu rajin bener latian maen pukulan nyang babe lu ajarin, emang lu mo jadi jagoan,Mad? Babe lu kan udah kagak ade, pelajaran lu udah sampe mana?”

“Aye si kagak ade niatan mo jadi jagoan, Kong. Cuman dulu Babe perneh mesenin, lelaki kudu kuat lahir batin. Udahan lagi kate Babe nih maenan warisan Kong DulAmit, babe nye Babe. Babe kuatir nih maenan bakalan ilang kalo aye kagak tekunin. Nah aye sekarang juge bingung Kong, Babe cuman ngajarin 5 langkeh ame 3 jurus doang. Kagak pernah diajarin gune nye buat apaan. Cuman nderesin aje tuh maenan. Mangkenye ampe sekarang aye tetep aje deresin tuh langkah ame jurus, entu kan wasiat Babe, Kong..”

“Jajal lu jalanin, Mad..gue mo liat”

“Lah, pan engkong kagak demen ame maen pukulan? Engkong pan guru ngaji?”

“Udah jalanin, bawel banget luh!!” Kong Sadeli ngomel tapi mesem.

“Ye iye dah kalo engkong nyuruh mah aye siap aje.”

Somad bediri, keluar dari langgar. Belasan taun die ngederesin ni maenan, perasaan Somad die udah faseh banget. Langsung die pasang, ambil langkah satu. Ketepak-ketepok, sreet..sreet..abis.

Langkah due, langkah tige, ampe abis. Trus die maenin 3 jurus tambahan. “Udah Kong..pegimane?

“Mad..mad…belasan taun lu latian mase cuman begitu doang.. ”. Kong Sadeli komentar kayak paham aje..

“Lah emang engkong ngarti? pan aye udah jalanin cakep banget tuh..”

“Cakep apaan…gue nyang udah bau taneh aje masih bisa lebih alus dari langkah lu. Jajal sini lu pukul gue..”

“Aye kagak saleh denger nih Kong? Kapan engkong udah tue, udeh 80 taun, kagak bise maen pukulan lagi..”

“Hahahahaaaa… lu pukul dah gue. Gue sembari merem” Si Engkong mangkin manasin Somad.

“Baek Kong, tapi jangan salahin Somad ye kalo bibir engkong jontor..”

Somad siap-siap mukul. Kude-kude kuat, kaki kanan di depan ditekuk. Kaki kiri di belakang ngelebar ngebentuk letter ’ L’ ngediri setengah badan. Somad mo maen curang. Tadi ngancem mo mukul bibir, tapi dari pasangannye die mo mukul lambung atawe ulu ati engkong nye. “Biar tau rase nih aki-aki..” Sreettt..wuut..tangan kanan Somad kenceng masuk, tangan kiri nye ngiring di antare sikut ame pergelangan tangannye. Die inget pesen babe nye, “setiap lu begerak, kedue tangan lu jangan jauh-jauh, iringin terus”.

“Astaghfirullah ….” Somad nyebut saking kaget nye. Die udah mukul kenceng banget, tapi engkong nye diem aje. Telat!! Pukulannye ampir nyampe, Somad kagak sempet narik lagi tangannye. Sepersekian detik lagi Kong Sadeli bakalan kelenger nih. Tapi…

GEDUBRAAKK!!

Somad kejengkang , ngusruk muke duluan nyium tanah. Bukannye sakit, Somad malahan bingung kagak abis pikir.. “Bangun, Mad…” Kong Sadeli tarik pundak Somad. Lagi-lagi aneh, tangan Kong Sadeli yang lembut mendadak kerasa keras dan kuat banget, pundak Somad kayak diremes. Otomatis die bediri ngikutin tarikan tangan engkong nye.

“Kong, Engkong tadi pake elmu gaib ye?” Somad penasaran.

“Elmu gaib pale lu peyang…Lu ngarti kagak kenape lu bise jatoh? Kapan lu udah latian be taun-taun, udah apal tiap langkah ame jurus nye, kenape lu gampang banget jatoh? Ame aki-aki lagi…”

“Aye kagak ngarti, kong..”

“Begini Mad, lu emang udah apal langkah ame jurus nye. Tapi lu baru sampe di situ doang, lu baru nyampe kulitnye, belon ampe ke kaedah-kaedah nye ape lagi roh nye tuh maenan. Tadi tuh lu bikin kesalahan fatal, begitu lu udah nyerang, pikiran lu becabang. Lu takut gue kelenger kan? Takut gue kagak kuat nahan pukulan lu? Nah, begitu pikiran lu becabang, kecepetan ame kekuatan pukulan lu jadi berkurang jauh. Gue bisa nge rase in, mad. Mangke nye gue tinggal papag aje tangan lu, gue robah arah nye, gue manpaatin tenage lu trus gue buang dah. Ngejoprak kan lu?”

“Maapin aye Kong, aye bute selame eni kagak nyadar kalo engkong ahli maen pukulan. Maapin juge tadi aye udah niat mukul ulu ati engkong…” Somad minte maap sesenggukan sembari cium tangan engkong nye.

“Udah Mad, kagak ape-ape, gue maklum lu masih mude, darah lu masih panas. Tadi gue sengaje mancing emosi lu, nah lu kudu inget, begitu lu emosi maka lu udah kalah. Lu jangan kecil ati, latian lu selama eni cukup buat jadi pondasi. Mulein sekarang, Gue bakal terusin pelajaran yang babe lu kasih, gue matengin lu punye maenan, dan…gue warisin elmu-elmu gue semue buat lu…”

“Kong….” Somad sesenggukan saking terharu nye. Die kagak pernah nyangke kalo engkong nye yang die kenal selama eni baek, lembut dan alim ternyate seorang jaware sejati. Dipeluk nye kaki engkong nye, dicium nye tangan Kong Sadeli.

“Aye bakalan belajar tekun dan taat ame semua nasehat engkong..”

“Udah deh, udah mo maghrib, lu ajan dulu, panggil tetangge-tetangge buat jamaah maghrib, abis ngaji kita mulein latian lagi”.

“Aye Kong..”

Somad kayak orang yang baru lahir lagi, semanget nye muncrat, muke nye seger, langkah nye tegep. Awal perjalan hidup baru Somad sebage JAGO MUDE KAMPUNG DALEM di mulai ini hari..

Kategori:CERITA
  1. Belum ada komentar.
  1. No trackbacks yet.

Tinggalkan Balasan

Isikan data di bawah atau klik salah satu ikon untuk log in:

Logo WordPress.com

You are commenting using your WordPress.com account. Logout / Ubah )

Gambar Twitter

You are commenting using your Twitter account. Logout / Ubah )

Foto Facebook

You are commenting using your Facebook account. Logout / Ubah )

Foto Google+

You are commenting using your Google+ account. Logout / Ubah )

Connecting to %s

%d blogger menyukai ini: